YOZGAT ÇEKEREK SARIKÖYÜ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Gök kuşağı okul gazetimiz İstanbul'a köyümüzün derneğine ulaştı. Bizlere ulaşıp destekte bulunmak istediklerini söyleyen derneğimize çok teşekkür ediyoruz.

YOZGAT ÇEKEREK SARIKÖYÜ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
Atatürk Mahallesi Çavuşpaşa Caddesi Genç Fidan Sokak No: 5

TLF: 02164437921
Başkan Cep: 05327097396

YENİ MÜDÜRÜMÜZ

OKULUMUZA ATANAN YENİ MÜDÜRÜMÜZ RECEP DEMİR GÖREVİNE BAŞLADI. YENİ GÖREVİNDE BAŞARILAR DİLİYORUZ.

TEŞEKKÜR BELGELERİ

BİLGİ YARIŞMASINDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERİMİZ TEŞEKKÜR BELGELERİNİ ALDILAR

İlçemizde yapılan ilköğretim okulları arası bilgi yarışmasında okulumuz SARIKÖY HASAN ÇAKAN İLKÖĞRETİM OKULU öğrencileri; Sibel ÇAKMAK,Bircan TEKE ve Arzu KILIÇARSLAN ikinci sırayı almıştı. Öğrencilerimizi ödüllendirmek amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Osman ŞAFAK tarafından gönderilen Teşekkür Belgelerini , okul müdürümüz Vahap KONAKÇI öğrencilere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda törenle verdi.



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI'NDAN GÖRÜNTÜLER

Özgürlüğün de, eşitliğin de, adaletin de dayandığı , ulusal egemenliktir.

4/A SINIFI HALK OYUNLARI EKİBİ ANLATIYOR

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaştığında öğretmenimiz halk oyunları ile ilgili çalışma yapacağımızı söyledi. Bizim isteyip istemediğimizi sordu. Biz çok mutlu olmuştuk ve “tabi ki oynamak isteriz” dedik.
Öğretmenimiz bir ön eleme yapacağımızı söyledi. Bunun için basit figürler gösterdi. Bu figürleri yapabilenler ekibe seçilmişti. Öğretmenimiz “ çayda çıra ve demirci ” oyununu oynayacağımızı söylediğinde çok mutlu olduk. Çünkü hiç böyle bir oyun duymamıştık. Yeni oyunlar öğreneceğimiz için heyecanlıydık. Her gün çalışmaya başlamıştık. Çalışmalarımız yorucu geçiyordu ama tatlı bir yorgunluktu. Her gün bir figür öğreniyorduk. Figürleri öğrendikten sonra koreografiyi oluşturmaya başladık. 23 Nisan da oynamaya hazırdık. Kıyafetlerimizin nasıl olacağına öğretmenimizle birlikte karar verdik. Öğretmenimiz kıyafetlerimizi getirdiğinde çok mutluyduk.
Bayram günü geldiğinde çok heyecanlıydık, bir de o kadar mutluyduk. Ayrınca çocuk olarak çok şanslı olduğumuzu düşünüyorduk. Oyun sırası bize geldiğinde öğrendiklerimizi bütün gayretimizle oynadık.
Biz çocuklara böyle güzel bir günü armağan ettiği için Mustafa Kemal ATATÜRK’e teşekkür ederiz.















“Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.”
M. Kemal ATATÜRK



ÇANAKKALE BİR ŞİİRDİR!

Çanakkale savaşının 92.yıldönümü ve Şehitler Günü doğrultusunda okulumuzda çeşitli etkinlikler düzenlendi.İlk olarak19 Mart pazartesi günü okulumuz bahçesinde günün anlam ve önemini anlatan bir tören yapıldı.Tören Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı.Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından, öğrencilerin Çanakkale Zaferi ve şehitlerimizle ilgili şiirleri ve konuşmaları yer aldı.

Öğrencilerimize kahramanca mücadele eden ve 200 bin Türk’ün şehit olduğu Çanakkale savaşlarını anlatan belgesel izlettirilerek, o şartlarda hangi zorluklarla bu savaşın kazanıldığı bir kez daha hatırlatıldı.

Tören sonrasında okulumuz öğrencileri , öğretmenleri ve şehit yakınlarımız köyümüzün şehitleri olan Şehit Rıza KÖSEOĞLU ve Şehit Salih ERDEM’in mezarlarını ziyaret ettiler.Burada şehitlerimizin özgeçmişleri okunarak, şehitlerimizin mezarlarına Türk Bayrağı çekilmiştir

Okulumuz spor kulübü öğrencileri köyümüz şehitlerini tanımak ve gelecek öğrencilere tanıtmak ve onların vatanımız uğrunda nasıl canlarını seve seve verdiklerini gelecek nesillere aşılamak amacıyla, şehitlerimizin anısına okulumuz koridorunda şehitlik köşesi hazırlamışlardır.

ÇEKEREK / SARIKÖY 2006 – 2007 ÇEVRE İNCELEMESİ

TARİHÇESİ

Sarıköy halkı, yaklaşık 7. veya 8. yüzyıllarda Sivas ilinin Yıldızeli ilçesinden göç ederek bugünkü bulunduğu yere yerleşmiştir. Sarıköy isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemektedir. Göçebe olarak yaşanan ve günümüzde “Yörük” diye anılan halk bu yöreye gelince, şu anda komşu oldukları Elemin Köyü ile karşılaşmışlardır. Bu iki köy Sivas’ta iken de komşu imiş.

COĞRAFİ KONUMU

Sarıköy; ilçeye 17 km. uzaklıkta olup kuzey, güney ve doğusunda küçük tepelerin bulunduğu, yakınından Çekerek-Zile karayolunun geçtiği bir vadi yamacına kurulmuştur. Kuzeyde meşe, doğuda çam ağaçlıklarının bulunduğu küçük ormanlar vardır. Köyün girişinde Çekerek Irmak’ı bulunmaktadır. Çok fazla kayalığın bulunmadığı köy, yukarıya doğru yükselen bir yapı sergilemektedir.

İKLİMİ

Sarıköy İç Anadolu Bölgesi’nin karasal iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş bölgesidir. İklimi Yozgat’a göre deha yumuşaktır. Çok sert geçmeyen bir kışı vardır. Baharda bol yağış alan ve yazları da yağışın devam ettiği bir yerdir.

YÖNETİMİ

Yozgat ili, Çekerek ilçesi, Sarıköy 2300-2400 civarında nüfusu olup, büyük bir köydür. Zamanında belediyelik olmayı hak etmişse de olamamıştır. Yönetim, muhtar tarafından yapılmaktadır.

EKONOMİK YAPISI

Köyün başlıca geçim kaynağı çiftçiliktir. Fakat nüfusun hızla artması, geçim zorlukları ve iş imkânlarının az olması nedeniyle erkeklerin çoğu 1984 yılından itibaren İstanbul ve İsrail başta olmak üzere Suudi Arabistan, Libya, Kuveyt vb. ülkelere işçi olarak gitmektedir.
Pancar, buğday, arpa, fasulye, nohut, mercimek köyün ekonomik değer taşıyan ürünleridir. Ayrıca elma, patates ve soğan da yetiştirilmektedir.
Hayvancılık ticari amaçla yapılmaktadır. Sarıköy ve Çekerek çevresinde genellikle kaz yetiştirilmektedir. Yollarda tavuklardan çok kaz bulunmaktadır. Kazlar pazarda da satılmaktadır.
Köylü Çekerek ilçesine bağlı olmasına rağmen alışverişini genellikle Tokat’ın Zile ilçesinden yapmaktadır.
Sarıköy’de ekonomik durumların ve imkanların kısıtlı olduğu bir gerçektir.

SOSYO-KÜLTÜREL YAPISI

Köyde 1938 yılında açılan bir ilköğretim okulu bulunmaktadır. Okul adını şu anda okulun üzerinde bulunduğu araziyi bağışlayan Hasan Çakan’dan almış ve okulun adı Sarıköy Hasan Çakan İlköğretim Okulu olmuştur.
Çevre eğitim öğretime önceleri fazla önem vermemiş, hatta kız çocuklarını okula göndermemiş. Fakat günümüzde bu düşüncesinden vazgeçmiş, köy halkı eğitim öğretimin önemini zamanla anlamıştır. Çevre köyler arasında dershaneye öğrenci gönderen tek köy konumundadır.
Köy alevi köyüdür. Köyde iki tane de Cem Evi bulunmaktadır. Cem evlerinde semah yapılmakta olup, adet, gelenek ve görenekleri biraz farklıdır. Dilek dileme gibi ilginç olaylar görülmektedir.
Köyde dede, en büyük lider olup herhangi bir sorun olduğunda ona danışılmaktadır. Köyde kız kaçırma olayları da meydana gelmektedir.
Sarıköy’de insanların misafirperver ve saygılı olduğu gözlenmektedir.
Sarıköy halkının, topluca afet kurbanı kesmek ve yağmur duasına çıkmak gibi inançları bulunmaktadır.
Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan 10 üniversitede 20 tane Sarıköylü öğrenci bulunmaktadır.
Köy halkı içinde çeşitli meslek gruplarından insanlar vardır. Bunlar ; 3 astsubay, 2öğretmen, savcı, üsteğmen, avukat, İngilizce öğretmeni, orman mühendisi, 2 hemşire, mimar ve hakim bulunmaktadır.
Köyde 2250 kişi bulunmakta olup, toplam 300 hane vardır. 40 öğrenci lisede ve değişik illerde okumaktadır.
Yaklaşık 100 kişi yurt dışında çalışmaktadır. ( İsrail, Ukrayna ( 20 kişi ) Rusya, Dubai)

TARİHİ ESER

Köyde kayda değer hiçbir tarihi eser ve kalıntı bulunmamaktadır.

KÖYDEKİ DOĞAL AFET, SAVAŞ VE BENZERİ OLAYLAR

Köyün eğimli bbir arazide kurulmuş olması ve güzey yamaçlarında taban su kaynaklarının bulunması 1965-1966 yıllarında yavaş seyreden bir toprak kaymasına sebep olduğu söylenmiştir. Ayrıca okulda bulunan destek çubukları bölgede depremin olduğunu göstermektedir.
Zamanında Çapanoğlu adıyla anılan bir lider öncülüğündeki çete bölgede hüküm sürmüş, köyün kuzeyinde bulunan dağlık bölgede, Kurtuluş savaşının başladığı yıllarda 7 subay şehit edilmiştir. Buraya daha sonra “Yedi Şehitler” ismi verilmiştir. Çekerek’te bulunan Şehitler Anıtı’da bu subaylara aittir. Anadolu köylerinde olduğu gibi bu köyde çok fazla şehit vermiştir.

SAĞLIK VE EV İDARESİ

Sarıköy’de ataerkil bir aile yapısı mevcuttur. Çok aşlilik ve boşanma olayları bulunmaz. Evler genellikle yeni ve betonarme yapıdadır.
Köyde bir sağlık evi bulunmaktadır. Burada pansuman, iğne gibi hizmetler verilmektedir. Diğer sağlık sorunları için Çekerek ve Zile ilçesine gidilmektedir.
Köyde su sıkıntısı olmasından dolayı sağlık sorunları sıkça yaşanmaktadır. Öğrenciler yeterince temizlik alışkanlığı kazanmamıştır. Sarıköy’de 5 adet köy çeşmesi bulunmaktadır. Ayrıca evlerde de su dönüşümlü olarak akmaktadır.
Genelde genç nüfusa sahip olan köyün yaş ortalaması 20-25’dir. Çocuk sayısı genelde fazladır.

SARIKÖY'ÜN TARİHİ

Sarıköy halkı, Selçuklular zamanında Orta Asya’dan Sivas Yıldızeli’ne yerleşmiştir.Sivas Yıldızeli’nden kuraklıktan dolayı bugünkü Yozgat Çekerek Sarıköy’e yerleşmiştir. Köy önceleri göçebe olarak yaşamaktadır. Sarıköy halkına “Yörük” denmektedir. Köy halkı Orta Asya Türkmenlerindendir. Köy halkına Sıraç da denilmektedir. Sıraç kelimesinin anlamı: Sır; giz, gizli anlamındadır. Aç sözcüğü ise açamak fiilinden gelmektedir. Diğer bir anlamı ise; sır perdesini açıp kaldıran, sırra vakıf olan, gönül gözü ile Hakk’ı gören anlamında kullanılır.
Osmanlı Tapu Tahrir defterlerinde Saraç(Sıraç) Cemaati’nin Tokat bölgesinde olduğu belirtilmektedir.Buna göre köy hem Türkmen hem de Sıraçtır.
Köyün kurucusunun Sofuoğlu Hasan olduğu düşünülmektedir. Ancak bir diğer rivayete göre de Hançeroğlu’nun köye ilk geldiği söylenmektedir. Köye ilk gelenler Hançerler, Bayramoğlu, Sofular, Kepekçiler, Çuhadar oğulları, Aveliler, Guru Üsükler, Köraliler, Kartallar, Üsmenler ve Kâyalardır. Köyün tarihi ile ilgili bir diğer rivayet ise 1960 yıllarında köye bulunan bir öğretmen Sofuoğlu’nun taşını inceledikten sonra bu taşın üzerindeki yazının yedi yüz elli yıl öncesine ait olduğunu söylemiştir. Sofuoğlu’nun köyün geçmişine ait kitabı olduğu söylenmektedir. Ancak kitabın şu anda nerede olduğu bilinmemektedir. Sofuoğlu kitabını Arapça ve Farsça olarak yazmıştır. Bu kitabın köyde Sofuoğlu’nun soyundan birinde bulunduğu ancak bu kişinin bu kitabı kimseye göstermediği ileri sürülmektedir. Genel olarak köyün kurucusunun Sofuoğlu veya Hançeroğlu olduğuna inanılmaktadır.
Zamanında Çapanoğlu, Aynacılar ve Defo isimli eşkıyalar bölgede hüküm sürmüş, köyün kuzeyinde bulunan dağlık bölgede yedi subay şehit edilmiştir. Bu bölgeye “yediler mezarı” ismi verilmiştir. Daha sonra bu şehitlerin naaşı Çekerek’e nakledilerek “şehitler anıtı” adında bir anıt dikilmiştir. Liderliğini Çapanoğlu’nun yaptığı grup isyan çıkarmış ve bu isyanın tesirleri bu bölgeye kadar ulaşmıştır. Bu isyan Haziran-Temmuz 1920 tarihinde bastırılmış ve 6 Ekim 1921 tarihinde İbrahim Bey komutasındaki birlik buradaki eşkıyaları Deveci Dağı civarında geriye kalan eşkıyaları taramıştır. Defo denilen eşkıya da öldürüldükten sonra köy halkı artık Millî Mücadele’ye katılmıştır. Cepheye giden birçok kişi ya geri dönmemiş ya da savaşta şehit olmuştur.