ÇEKEREK / SARIKÖY 2006 – 2007 ÇEVRE İNCELEMESİ

TARİHÇESİ

Sarıköy halkı, yaklaşık 7. veya 8. yüzyıllarda Sivas ilinin Yıldızeli ilçesinden göç ederek bugünkü bulunduğu yere yerleşmiştir. Sarıköy isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemektedir. Göçebe olarak yaşanan ve günümüzde “Yörük” diye anılan halk bu yöreye gelince, şu anda komşu oldukları Elemin Köyü ile karşılaşmışlardır. Bu iki köy Sivas’ta iken de komşu imiş.

COĞRAFİ KONUMU

Sarıköy; ilçeye 17 km. uzaklıkta olup kuzey, güney ve doğusunda küçük tepelerin bulunduğu, yakınından Çekerek-Zile karayolunun geçtiği bir vadi yamacına kurulmuştur. Kuzeyde meşe, doğuda çam ağaçlıklarının bulunduğu küçük ormanlar vardır. Köyün girişinde Çekerek Irmak’ı bulunmaktadır. Çok fazla kayalığın bulunmadığı köy, yukarıya doğru yükselen bir yapı sergilemektedir.

İKLİMİ

Sarıköy İç Anadolu Bölgesi’nin karasal iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş bölgesidir. İklimi Yozgat’a göre deha yumuşaktır. Çok sert geçmeyen bir kışı vardır. Baharda bol yağış alan ve yazları da yağışın devam ettiği bir yerdir.

YÖNETİMİ

Yozgat ili, Çekerek ilçesi, Sarıköy 2300-2400 civarında nüfusu olup, büyük bir köydür. Zamanında belediyelik olmayı hak etmişse de olamamıştır. Yönetim, muhtar tarafından yapılmaktadır.

EKONOMİK YAPISI

Köyün başlıca geçim kaynağı çiftçiliktir. Fakat nüfusun hızla artması, geçim zorlukları ve iş imkânlarının az olması nedeniyle erkeklerin çoğu 1984 yılından itibaren İstanbul ve İsrail başta olmak üzere Suudi Arabistan, Libya, Kuveyt vb. ülkelere işçi olarak gitmektedir.
Pancar, buğday, arpa, fasulye, nohut, mercimek köyün ekonomik değer taşıyan ürünleridir. Ayrıca elma, patates ve soğan da yetiştirilmektedir.
Hayvancılık ticari amaçla yapılmaktadır. Sarıköy ve Çekerek çevresinde genellikle kaz yetiştirilmektedir. Yollarda tavuklardan çok kaz bulunmaktadır. Kazlar pazarda da satılmaktadır.
Köylü Çekerek ilçesine bağlı olmasına rağmen alışverişini genellikle Tokat’ın Zile ilçesinden yapmaktadır.
Sarıköy’de ekonomik durumların ve imkanların kısıtlı olduğu bir gerçektir.

SOSYO-KÜLTÜREL YAPISI

Köyde 1938 yılında açılan bir ilköğretim okulu bulunmaktadır. Okul adını şu anda okulun üzerinde bulunduğu araziyi bağışlayan Hasan Çakan’dan almış ve okulun adı Sarıköy Hasan Çakan İlköğretim Okulu olmuştur.
Çevre eğitim öğretime önceleri fazla önem vermemiş, hatta kız çocuklarını okula göndermemiş. Fakat günümüzde bu düşüncesinden vazgeçmiş, köy halkı eğitim öğretimin önemini zamanla anlamıştır. Çevre köyler arasında dershaneye öğrenci gönderen tek köy konumundadır.
Köy alevi köyüdür. Köyde iki tane de Cem Evi bulunmaktadır. Cem evlerinde semah yapılmakta olup, adet, gelenek ve görenekleri biraz farklıdır. Dilek dileme gibi ilginç olaylar görülmektedir.
Köyde dede, en büyük lider olup herhangi bir sorun olduğunda ona danışılmaktadır. Köyde kız kaçırma olayları da meydana gelmektedir.
Sarıköy’de insanların misafirperver ve saygılı olduğu gözlenmektedir.
Sarıköy halkının, topluca afet kurbanı kesmek ve yağmur duasına çıkmak gibi inançları bulunmaktadır.
Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan 10 üniversitede 20 tane Sarıköylü öğrenci bulunmaktadır.
Köy halkı içinde çeşitli meslek gruplarından insanlar vardır. Bunlar ; 3 astsubay, 2öğretmen, savcı, üsteğmen, avukat, İngilizce öğretmeni, orman mühendisi, 2 hemşire, mimar ve hakim bulunmaktadır.
Köyde 2250 kişi bulunmakta olup, toplam 300 hane vardır. 40 öğrenci lisede ve değişik illerde okumaktadır.
Yaklaşık 100 kişi yurt dışında çalışmaktadır. ( İsrail, Ukrayna ( 20 kişi ) Rusya, Dubai)

TARİHİ ESER

Köyde kayda değer hiçbir tarihi eser ve kalıntı bulunmamaktadır.

KÖYDEKİ DOĞAL AFET, SAVAŞ VE BENZERİ OLAYLAR

Köyün eğimli bbir arazide kurulmuş olması ve güzey yamaçlarında taban su kaynaklarının bulunması 1965-1966 yıllarında yavaş seyreden bir toprak kaymasına sebep olduğu söylenmiştir. Ayrıca okulda bulunan destek çubukları bölgede depremin olduğunu göstermektedir.
Zamanında Çapanoğlu adıyla anılan bir lider öncülüğündeki çete bölgede hüküm sürmüş, köyün kuzeyinde bulunan dağlık bölgede, Kurtuluş savaşının başladığı yıllarda 7 subay şehit edilmiştir. Buraya daha sonra “Yedi Şehitler” ismi verilmiştir. Çekerek’te bulunan Şehitler Anıtı’da bu subaylara aittir. Anadolu köylerinde olduğu gibi bu köyde çok fazla şehit vermiştir.

SAĞLIK VE EV İDARESİ

Sarıköy’de ataerkil bir aile yapısı mevcuttur. Çok aşlilik ve boşanma olayları bulunmaz. Evler genellikle yeni ve betonarme yapıdadır.
Köyde bir sağlık evi bulunmaktadır. Burada pansuman, iğne gibi hizmetler verilmektedir. Diğer sağlık sorunları için Çekerek ve Zile ilçesine gidilmektedir.
Köyde su sıkıntısı olmasından dolayı sağlık sorunları sıkça yaşanmaktadır. Öğrenciler yeterince temizlik alışkanlığı kazanmamıştır. Sarıköy’de 5 adet köy çeşmesi bulunmaktadır. Ayrıca evlerde de su dönüşümlü olarak akmaktadır.
Genelde genç nüfusa sahip olan köyün yaş ortalaması 20-25’dir. Çocuk sayısı genelde fazladır.

Hiç yorum yok: